Vrijwilliger Martin bij de Groene Oase

Op de NL doet-dag van 2018 ben ik begonnen bij de groene oase omdat ik het af en toe heerlijk vind om lekker buiten van alles en nog wat te doen. Ik vond daar een groep leuke en enthousiaste mensen waarvan ik er enkele nog regelmatig tegenkom als ik weer eens een dagje kom maaien, snoeien, zaaien of bomen planten. Ook het maken van het ecotoilet vond ik leuk om te doen en samen met Gerard hebben we hem op zijn plek gezet. Verder vind ik het leuk om meer te leren over hoe je zo’n groot project aanpakt en hoe het er in de natuur aan toe gaat. 

 

Ik kijk er erg naar uit wanneer het allemaal een beetje ‘klaar’ is. Zeker naar de grote wilgenhut, waar  ik gisteren de cirkel voor heb uitgezet en waar we volgende week met leerlingen van de openbare school voor praktijkonderwijs De Viaan een begin mee gaan maken!

5/5

Gerard zijn jaar bij De Groene Oase

Mijn enthousiasme voor De Groene Oase is ontstaan door op NL Doet 2018 te gaan helpen, ik zag toen zoveel enthousiaste mensen die bezig waren met planten dat mijn belangstelling was gewekt.

 

Door gesprekken met verschillende mensen werd mij duidelijk wat de bedoeling was van het hele project, waardoor ik overzicht kreeg en de mogelijkheden van De Groene Oase.

 

Er werd me verteld dat ik eventueel cursussen kon volgen bij Landschap Noord Holland, heb toen een cursus eenassige bosmaaier gedaan, met goed gevolg door een zeer gemotiveerde cursusleider.

 

Met de eenassige bosmaaier hebben we looppaden gemaakt die nu duidelijk herkenbaar zijn in de foto`s en luchtbeelden. 

Van de zomer hebben we op de tuin een ecotoilet neergezet van douglashout zodat deze niet te veel opvalt tussen het groen.

 

In het najaar konden we de beschikking krijgen over een mobiele schaftkeet, alleen was er een hoop aan stuk door vandalisme, er werd me gevraagd of er nog wat van te maken was en wat de kosten dan zouden zijn.

 

Na toestemming van de penningmeester voor het budget ben ik toen begonnen de keet van buiten en van binnen op te knappen. Omdat er bij mij in de buurt een container stond met hout van een oude schuur heb ik aan de bewoner gevraagd of ik het goede hout er uit mocht halen, daarmee kon ik de banken en tafel maken voor in de keet.

 

Door het enthousiasme van onze voedselbosbouwer voor de tuin en de uitleg hoe het allemaal werkt in zo`n voedselbos kreeg ik nog meer zin om er samen heel wat moois van te maken.

 

In december is de paddenpoel gegraven in het noordelijke deel van de Groene Oase, en met de grond uit de paddenpoel is een grondverhoging aangelegd waar de notenbomen op worden geplant.

 

De nieuwjaarsreceptie werd redelijk bezocht wat je dan weer enthousiast maakt om het nieuwe jaar weer vooruitstrevend te beginnen, en mensen er nog meer bij te betrekken.

We zijn in Februari begonnen met het snoeien van de bramen om het broedseizoen voor te zijn, en de uitlopers te snoeien voordat het alles overwoekert, en paden door de bramenstruiken te maken.

 

Gerard Baij (Gerard is op maandag, dinsdag en vrijdag op de Groene Oase!)

 

Wil jij net als Gerard ook op cursus? Dat kan! 

Je mag ons dan óók 1 a 2 dagen per jaar helpen, een kleine greep uit het aanbod. Zie de website:  https://www.degroeneacademie.nl/ 

Cursus omgaan met eenassige maaimachine

Data 18 juni Locatie: Blokker of 4 juli Locatie: Amsterdam

Aanvang: 9:00 uur, duurt 7 uur en 30 min.

Vaardigheidscursus Leren determineren

Data 3, 17, 31 maart 14, 28 april 2019

Aanvang: 10:00 uur, duurt 2 uur Lesduur: 5 lessen Locatie: Haarlem

EHBO op afgelegen locaties (HGA)

Datum  2 april 2019 Aanvang: 9:00 uur, duurt 7 uur en 30 min

Lesduur: 1 les Locatie: Bloemendaal

Training: Natuurbeleving met jongeren

Datum 20 april Locatie: Amsterdam Aanvang: 10:30 uur, duurt 4 uur 

Cursus omgaan met de zeis

Datum 16 mei Locatie: Assendelft Aanvang: 9:00 uur, duurt 7 uur en 30 min.

Excursie Pure verwondering

Datum 29 juni Locatie: Vogelenzang Aanvang: 9:00 uur, duurt 3 uur

Buitenatelier Natuurcreaties

Datum 27 juli Locatie: Overveen Aanvang: 9:00 uur, duurt 3 uur

Welkom aan onze nieuwe Secretaris Hans Siecker

Dag allemaal, ik wil mij hierbij voorstellen als de secretaris per 1-2-2019 van de stichting de groene oase.

 

Sommigen hebben mij reeds ontmoet op 11 januari tijdens de nieuwjaarsborrel. 

Mijn naam is Hans Siecker, ik ben 75 jaar jong, woonachtig in Noord Scharwoude. Waarom ik mij heb aangemeld bij de groene oase is omdat ik zeer begaan ben met de natuur en de doelstellingen van de stichting van harte onderschrijf en lijfelijk wil steunen. Ik heb enige ervaring met tuinieren (heb al 40 jaar een biologische volkstuin).Daarnaast heb ik denk ik behoorlijk wat bestuurlijke ervaring zowel in het verleden in een dagelijkse baan, als 14 jaar secretaris/bestuurder van de volkstuindersvereniging Langedijk. Hopelijk komen wij elkaar bij het voedselbos tegen.