Wilgen knotten met volkstuinders van de Vrijheid 👩🏻‍🌾

De afgelopen jaren hebben we mooie dingen met wilgentenen op de Groene Oase gemaakt. 

Eind februari, op een prachtig zonnige dag, moesten bij Volkstuin de Vrijheid( bij de Meent)  wilgen worden geknot, en die wilgentenen  zouden we dan ook mogen gebruiken. 

Gerard, Marjolein en Gerda hebben samen met volkstuinders van de Vrijheid  geholpen met het kortwieken van een rij wilgen aan de rand van het terrein. Om en om, zodat er elk jaar bloeiende wilgen zijn, en schuil- en nestgelegenheid voor bijvoorbeeld vogels. 

Er bleek inderdaad een vogelnest, van vermoedelijk tortelduiven, in een van de knotwilgen te zitten. Die boom was vorig jaar nog gesnoeid, dus die hoefde gelukkig nu niet.  

Als je een goede workout wilt, moet je dus wilgen gaan knotten. Van het zagen en snoeien krijg je nog meer spierballen dan je al hebt, en  met het  wegslepen van de takken naar de Parkeerplaats kwamen we ruim aan onze dagelijks aanbevolen hoeveelheid stappen.

Takken? Heel vaak had ik het idee dat ik een hele boom aan het meeslepen was. Wat een ongelofelijke groeikracht heeft zo’n wilg. Om goed te kunnen zagen en snoeien, verhuisde een aantal werkers in de bomen. Dat zag er wel heel grappig uit. Marjolein had het er ook wel naar haar zin. 

We dachten even, dat we haar tijdens de lunchpauze haar soep in de boom moesten brengen. Dus ik dacht na de lunch, dat wil ik ook wel even meemaken, in een knotwilg zitten. Ik kan je zeggen, weer een ervaring rijker. Aan te raden! 

De volgende uitdaging de komende weken,  wordt het takken bundelen, en naar de Groene Oase brengen, zodat we er weer veel leuke creatieve projecten mee kunnen doen. 

Door Gerda Reus. Vrijwilliger bij de Groene Oase